Yaklaşan
Kurban Bayramı öncesi İlimizdeki hayvan satış yerlerindeki hayvan hareketlerinde
önemli miktarlarda artış meydana gelmiştir. Bu nedenle, kurbanlık hayvan
nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, hayvan
yetiştiricilerine, hayvan nakliyecilerine ve kurbanlık alacak vatandaşlarımıza
önemli görevler düşmektedir.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili Yönetmelikler gereğince; il
merkezi ve ilçelerden başka illere yapılacak her türlü hayvan ve
hayvansal madde sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki İl veya İlçe Gıda Tarım
Hayvancılık Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerekmektedir.
Aynı İl içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportunun,
küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması yeterli
olmaktadır.
Kurbanlık için sevk edilecek
büyükbaş hayvanlara şap aşısı ve küçükbaş hayvanlara da PPR (koyun-keçi
veba) aşısının yapılmış olması ve kulak küpesi bulunması zorunlu
olup, kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandalar 2 yaşını doldurmuş, koyun ve
keçiler ise 1 yaşını doldurmuş olmalı, yüksek ateşi, salya akıntısı olan, tüyleri
karışık olan, bakışları ve dış görünümleri canlı olmayan hayvanlar satın
alınmamalıdır.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ‘’yaklaşan
Kurban Bayramı nedeniyle yaşanan hayvan hareketlerinden dolayı olası hayvan
hastalıklarının ortaya çıkmaması için yol kontrolü ve hayvan pazarlarındaki
kontrollerin artırıldığını, kesilen hayvanların küpelerinin ve pasaportlarının
7 (yedi) gün içerisinde, köy/mahalle muhtarları, din görevlileri, yetiştirici
ve satıcılar aracılığı ile İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne
bildirilmesi gerektiğini’’ söyledi.