Birleşmiş Milletler Gıda ve
Tarım Örgütü(FAO); dünya çapında yaşanan açlıkla mücadele için 16 Ekim tarihini
“Dünya Gıda Günü” olarak ilan etmiş olup, ülkemizde de Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl değişik temalar ile konu
işlenmektedir. Dünya Gıda Gününün bu yılki teması “AİLE ÇİFTÇİĞİ İLE DÜNYAYI
BESLE, YERYÜZÜNÜ ÖNEMSE ” olarak belirlenmiştir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve
Tarım Örgütü(FAO); sağlıklı ve güvenli
gıdayı bir insan hakkı olarak kabul ve ilan etmiş olup, sürekli temini için
dünya çapında çalışmalar yürütmektedir. Dengesiz beslenmenin topluma maliyetinin
çok yüksek olduğu, dünyada 5 yaş altında 165 milyon çocuk yetersiz beslenme
nedeni ile zihinsel ve bedensel yönden yeterli gelişemediğinden insani
potansiyellerine hiç bir zaman erişemeyeceğini ayrıca dünyada 2 milyar insan
yeterli ve dengeli beslenememekte; yaklaşık 1,4 milyar insan ise dengesiz beslenip,
aşırı kiloları nedeni ile kalp ve şeker hastalıkları ile mücadele etmektedir.
Artan Dünya nüfusunu yeterli
ve dengeli besleyebilmek için; devletlerin, ilgili kurum ve kuruluşlar ile
örgütlerin gıda güvencesi politikaları geliştirmesi ve uygulaması; sağlıklı
nesiller ve bireyler için en öncelikli konu olarak ele alınmalıdır. Tarım ve
gıda üretiminde önemli payı olan işgücü
kendinden “Aile Çifliklerinin” sosyal
koruma altına alınması ve üretim
giderleri yönünden desteklenmesi;
istihdama, tarımsal üretimin arttırılması ve yerel ekonomilerin
canlandırılası ile diğer sektörlerin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.
Aile çiftlikleri; sadece tarımsal
üretime yönelmiş insanlardan oluşan en etkin unsurlardan biridir. Bu insanlar;
üretim giderlerini karşılama ve desteklere erişim gücü zayıf olmasına rağmen derin
çiftçilik bilgisi ve deneyimleri ile yenilikçi ve gelişmiş teknikler uygulayarak
değeri düşük ve sınırlı arazilerini dikkatli yönetme becerileri ile birim
alanda daha yüksek verim ile karlı ve sürdürülebilir üretim yaparlar. Diğer
yandan; geleneksel tarım ve gıdanın üretimi ile biyoçeşitlilik ve doğal
kaynakların korunmasına ve ekosistemin iyileştirilmesine katkıda bulunurlar.
Dünyada 500 milyon üzerinde aile
çiftliği olup, tarımsal işletmelerin % 98’inden fazlasını oluştururlar. Tarım
arazilerinin % 56’sında tarımsal üretim yaparak, dünyadaki gıda üretiminin % 80’nini gerçekleştirirler.
Düzce İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü; amacı ve temasına
uygun olarak aile çiftliklerinin tarım ve gıda üretimine katkısı ve
desteklenmesinin önemini vurgulamak, yeterli ve dengeli beslenme ile sağlık
açısından gıda güvencesi ve güvenilirliği konularında toplumsal bilincin
arttırılması için, İl genelinde okullarda eğitimler verilmekte, caddelere
afişler asılmakta ve ilgili kurum girişlerine lifletler konularak toplumun
dikkatine sunulmaktadır.
İl Müdürü Kabaoğlu, 16 Ekim
Dünya Gıda Günü dolayısıyla İl genelindeki okullarda bilgilendirme
toplantılarının düzenlendiğini, İlimiz Merkez İlçede ise Hürriyet Ortaokulunda
öğrencilere yönelik bilgilendirmeler yapıldığını söyleyerek 16 Ekim Dünya Gıda
Gününü kutladı.