Ülkemizde 2012 yılında yapılan araştırmada; günde
yaklaşık 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet ekmeğin israf edildiği ortaya
çıkmıştır. Söz konusu ekmek israfının o yılki parasal karşılığı; 1,6 milyar
TL’dir. Bu durum; Ülkemizin ekmek israfında dünyada ilk sıralarda yer aldığını
göstermekte olup, un ihracatından elde
edilen bir yıllık gelire eşdeğerdir. Ayrıca o yıl ki 1.6 Milyar TL ile; 80 adet
hastane, 500 adet öğrenci yurdu, 500 adet okul yada 500 km duble yol
yapılabilmekte idi.
Bu üzücü sonuçlar; ekmek israfının önlenmesine yönelik
tedbirlerin ivedilikle alınmasını gerekli kılmış ve 2013/3 No’lu Başbakanlık
Genelgesi ile 17 Ocak 2013’te başlatılan kampanyanın koordinasyonu için Gıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)
Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir. Başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme
kampanyası” Valiliğimizce de sürdürülmektedir.
Bu doğrultuda; 30.11.2016 tarihinde; Sayın Valimiz Zülkif Dağlı başkanlığında; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü
Harun Kabaoğlu, TMO Derince Şube Müdürü Cemil Atasoy, TMO Sakarya Ajans Müdürü
Cevdet Çeper ve İl Kurum ve Oda Temsilcilerinin katılımı ile toplantı yapıldı.
Toplantıda, İl Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan video ile ekmek israfını önlemede
yapılabilecek çalışmalar ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
Toplantıda,
ekmek israfının başlıca nedenleri olarak; ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması,
yemekhanelerde tercih edilen roll ekmeğin ambalajsız olarak sunulması,
fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda
muhafaza edilmesi, fazla ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi
sahibi olunmaması gösterildi.
TMO tarafından 2013 yılında yapılan kampanya sonucu
2012 yılındaki; 5,95 Milyon adet günlük ekmek israfı 4,9 milyon adete
düşürülerek, yıllık 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmış
olup, bunun 2013 yılı parasal karşılığı
300 Milyon TL’dir. Tam buğday, kepekli ve ambalajlı roll ekmek ile % 10 azalan
ekmek tüketiminin parasal karşılığı ise 2,5 Milyar TL olup, toplamda yıllık 2,8
Milyar TL tasarruf sağlanmıştır.
2013 sonuçlarına göre; ekmek israfının yaklaşık; % 62’si
fırınlarda, % 28’i evlerde, % 10’u pansiyon, otel vb. yemekhane ve
lokantalardan kaynaklanmaktadır. İsrafın başta ekmek fırınlarından
kaynaklanması; fırınlarda ve ilgili diğer paydaşlara yönelik planlama
çalışmalarının yapılmasını gerekli olduğu,
İsrafın önlenmesi için;
yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan
fazla ekmek üretiminin engellenmesi, ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi,
ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, fazla ekmeğin en uygun yöntemlerle
değerlendirilmesi, insan tüketimine uygun olmayan küflenmemiş bayat ekmek
hayvan yemi olarak kullanılabilse dahi israf olduğu bilincinin yerleştirmesi,
konularında gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.
Toplantıya katılan temsilcilerden
alınan görüşler doğrultusunda konu ile ilgili bir rapor ve eylem planı hazırlanmasına karar verilmiştir.