Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
tarafından valilik konferans salonunda düzenlenen toplantıda, çiftçilere
fındıkta külleme hastalığı anlatıldı.
Fındık bitkisinde külleme hastalığını anlatan Ziraat
Yüksek Mühendisi Burhan Şahin tarafından yapılan açıklamada;
“ Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan
külleme, fındık yapraklarının genellikle alt yüzeylerinde gelişme sezonunun
ortasından sonuna doğru olan dönemde beyaz renkte görülür. Başlangıçta küçük
(3-6 mm) ve tozlu beyaz olan koloniler sonuçta yaprağın tamamını sarar. Yaprak
yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Daha sonra yapraklar giderek
kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa
yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler.
Hastalık doğrudan ürüne zarar vermediği için
önemli bir ekonomik kayba sebep olmaz. Ancak yaprakların vaktinden önce
dökülmesine neden olarak, fındık veriminden çok kalitesini olumsuz
etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar, fizyolojik faaliyetlerini sağlıklı
yapraklar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini
engelleyebilir ve bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda da dallarda
gelişme geriliği görülebilir.
Hastalık rüzgarla yayılır. Hastalık etmeni yere
dökülen yapraklarda kışlar. İlkbaharda üreme sporları normal büyülüğünü almış
fındık yapraklarını enfekte ederek hastalığı başlatır. Hastalık ülkemizde
fındıkta en çok rastlanan fungal hastalık olup bazı alanlarda yıllara göre % 70
ve hatta % 100 'lere varan oranlarda tespit edilmiştir.
Kültürel mücadele olarak; enfeksiyon
kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir. Budama iyi
bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.
Kimyasal mücadele olarak; Birinci
ilaçlama; önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir.
Hastalık bahçelerde ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya
başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden
önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü
aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır.
İlaçlamalarda Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığınca geçici tavsiyesi bildirilen Bitki Koruma Ürünlerinden herhangi biri (Fluopyram
200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC aktif maddeli BKÜ 100 litre suya 25 ml,
Triadimenol % 50 EW aktif maddeli BKÜ 100 litre suya 100 ml ve Kükürt 800 g/l
SC aktif maddeli BKÜ de 100 litre suya 400 ml) kullanılmalıdır.
İkinci ve diğer ilaçlamalarda; kullanılan bitki
koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan
kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.” denildi.