Düzce İli Ekmek İsrafını Önleme Eylem Planı kapsamında; Akçakoca Meslek Yüksek Okulunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) tarafından yapılan araştırmalarda; başta çürüyen yaş meyve ve sebzeler ile çöpe atılan ekmek olmak üzere; dünyada gıda israfının % 33 düzeyinde olduğu ve israfın her geçen gün artış gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan artan nüfusa karşın; kuralık vb nedenler ile azalan bitkisel ve dolayısı ile hayvansal üretime bağlı gıda fiyatlarındaki aşırı artış sebebiyle; yeterli miktar ve kalitede gıdaya erişim her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak yaklaşık 870 milyon insan açlık çekmekte ve hastalıkların % 70'i yeterli ve dengeli beslenememekten kaynaklanmakta olup, ölümlere sebep olmaktadır.
Bu araştırmalar sonucu; dünyadaki israfın % 25 azaltılması ile açlığın önlenmesinin mümkün olabileceğini görülmüştür. Ayrıca; üretimin arttırılmasından daha önemli olanın; israfın önlenmesinin olduğu ve böylece; emek, sermaye ve hammadde israfından da tasarruf edilerek; gelecek nesillerin doğa hakkının da zayi edilmemiş olacağı değerlendirilmiştir.
Ekmek israfının önlenmesine ilişkin toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık oluşturulmasına öncülük etmek, ekmeğin israf edilmeden tüketilmesi duyarlılığını geliştirmek, yetişecek olan çocuklara okul çağında ekmek israfının önlenmesini anlatmak, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini ifade etmek, toplumun dikkatini çekmek üzere bu toplantı ve çalışmalar devam edecektir. Başta kamu kurumlarımız olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımızın bu projenin bir parçası olması, kampanyanın istenen hedefe ulaşmasında önemli katkılar sağlayacaktır.
Ülkemizde ise ekmek israfı ile ilgili yapılan araştırmalarda; 2008 yılına göre 2012 yılında ekmek israfında % 20 artış göstermesi üzerine; 2013/3 No'lu Başbakanlık Genelgesi ile başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" Valiliğimizce de sürdürülmektedir. Bu doğrultuda hazırlanan "Düzce İli Ekmek İsrafını Önleme Eylem Planı" kapsamında; Akçakoca Meslek Yüksek Okulunda Gıda Mühendisleri Arzum Bahar Kurtoğlu, Aslıhan Pehlivan ve Fahri Furkan Çakır tarafından konu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Ekmek israfı sonuçları anlatılmıştır.
Ülkemizde 2012 yılında yapılan araştırmaya göre; günde yaklaşık 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet ekmeğin israf edildiği ortaya çıkmıştır. Söz konusu ekmek israfının o yılki parasal karşılığı; yaklaşık 1,6 milyar TL'dir. Bu durum; Ülkemizin ekmek israfında dünyada ilk sıralarda yer aldığını göstermekte olup, un ihracatından elde edilen bir yıllık gelire eşdeğerdir. Ayrıca o yıl ki 1.6 Milyar TL ile yaklaşık; 80 adet hastane, 500 adet öğrenci yurdu, 500 adet okul yada 500 km duble yol yapılabilmektedir.
2013 yılında başlatılan kampanya sonucu 2012 yılındaki; 5,95 Milyon adet günlük ekmek israfı 4,9 milyon adete düşürülerek, yıllık 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmış olup, bunun 2013 yılı parasal karşılığı 300 Milyon TL'dir. Tam buğday, kepekli ve ambalajlı rol ekmek ile % 10 azalan ekmek tüketiminin parasal karşılığı ise 2,5 Milyar TL olup, toplamda yıllık 2,8 Milyar TL tasarruf sağlanmıştır.
2013 yılı araştırma sonuçlarına göre; ekmek israfının yaklaşık; % 62'si fırınlarda, % 28'i evlerde, %10'u pansiyon, otel vb. yemekhane ve lokanta gibi toplu tüketim yerlerinden kaynaklanmaktadır. İsrafın en çok ekmek fırınlarından kaynaklanması; başta fırınlarda ve ilgili diğer yerlere yönelik israfın azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılmasını gerekli kılmıştır.
Ekmek israfının başlıca nedenleri; ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, yemekhanelerde kullanılan ekmeğin büyük dilimler halinde veya rol ekmeğin ambalajsız olarak sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda bulundurulup bayatlatılması veya erken bozulması, fazla ekmeğin alternatif değerlendirilme yöntemlerinin bilinmemesidir.
Film gösterimi ve sunu şeklinde yapılan ekmek israfı ve önlemeye yönelik bilgilendirme sonucu sorular cevaplandırılmıştır.