Ülkemizde
2012 yılında yapılan araştırmada; günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmeğin
israf edildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Söz konusu ekmek israfının o yılki parasal
karşılığı; 1,5 milyar TL’dir. Bu durum; Ülkemizin ekmek israfında dünyada ilk
sıralarda yer aldığını göstermekte olup,
un ihracatından elde edilen bir yıllık gelire eşdeğerdir. Ayrıca o yıl ki
para ile; 80 adet hastane, 500 adet
öğrenci yurdu, 500 adet okul yada 500 km duble yol yapılabilmekte idi.
Bu
üzücü sonuçlar; ekmek israfının önlenmesine yönelik tedbirlerin ivedilikle
alınmasını gerekli kılmış ve 2013/3 Nolu Başbakanlık Genelgesi ile kampanyanın
koordinasyonu için Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşu
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir. Bu doğrultuda; ülke
genelinde başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme
kampanyası” Müdürlüğümüzce de sürdürülmektedir.
Bu
Kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim
ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının
sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak
değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Ekmek
tüm dünyada zengin ve fakir insanların en temel besin kaynağı, nimet vasfında milletimizin
kutsal değerlerden birisidir.
Milli
kültürümüzde hoş karşılanmayan israf;
dini inancımızda da haram kılınan kötü bir davranıştır. Milli ve dünyevi
kaynaklarımız ve ekmek tüketimi konusunda çok daha hassas davranmamız
gerekmektedir.
Aslında
israf edilen; heba olan ve azalan milli servetimiz, çiftçinin el emeği ve alın teri, yok olan
geleceğimizdir. Unutulmamalıdır ki; dünyanın birçok bölgesinde açlıktan ölen
insanların bu nimetlerde yaşama hakları vardır.
Ekmeği
veli nimet sayan, ekmeğini her zaman taştan çıkarmayı bilen, ömür boyu ekmek
kavgası veren bir kültürün mensupları olarak herkesin, ekmek tüketiminde daha
duyarlı olması, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, artan ekmeklerimizi asla
çöpe atılmaması; bunun yerine; çorba, makarna, kızartma, tatlı vs. gibi alternatiflerle
değerlendirilmelidir. Hatta insan tüketimine uygun olmayan ekmekler yem olarak
da kullanılabilmektedir.
Bu
güne kadar sürdürülen Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası sonucu; ekmek israfı %18
azalmış olup, günlük israf 6 milyondan 5
milyona düşürülebilmiştir. Halen günde; yaklaşık 5 milyon adet ekmek çöpe atılarak
israf ediliyor. Bu miktar; yılda 1,8 milyar adet yapmakta olup, parasal değeri 2,8 MİLYAR TL olarak
hesaplanmaktadır.
Sürdürülen
“Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile halkımızın bu konuda daha da hassasiyet göstereceği
ve kampanya ile birlikte kısa zamanda iyi ve yararlı sonuçlar elde edileceği
düşünülmektedir.