Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO); 1 Haziranı
kapsayan haftayı “Dünya Süt Haftası” olarak ilan etmiş ve tüm üye ülkelerde
kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bu doğrultuda; 1991 yılından beri ülkemizde de
“Süt Haftası” kutlanmaktadır.
Dünyada kişi başı ortalama süt tüketimi 17kg iken; Ülkemizde 34
Avrupa ülkelerinde ise 59 kg’dır.
Süt Haftasının temel amacı; süt ve süt mamullerinin her
yaştaki insan beslenmesindeki önemini topluma anlatmak ve bu ürünlerin tüketimini
arttırarak daha sağlıklı bir toplum oluşturma şeklinde özetlenebilir.
Süt ve süt mamulleri; özellikle
protein, yağ, mineral ve vitamin (başta kalsiyum ve fosfor elementleri ile B2
ve B12 vitaminleri) gibi beslenmede çok önemli olan besin öğelerini bünyesinde
bulundurması nedeni ile;
özellikle 7-13 yaş arası çocukların zihinsel ve bedensel gelişiminde çok önemli
etki ve fonksiyonları vardır.
İlimizde 9 adet süt işleme fabrikası
bulunmaktadır. Çiğ süt üretim miktarı
ortalama yıllık 98.100 ton olup, ürettiği sütü onaylı işleme tesislerine satan 202
çiftçimize 5.318 ton süt için 703.500 TL teşvik primi ödenmiştir.