Toplumsal
ve manevi değerlerimizin ön plana çıktığı Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan satış yerlerinden
sağlıklı hayvan temin edilmesi ve iller arası muhtemel salgın hastalıkların
bulaşma ve yayılmasının önlenmesi önem arz etmektedir. İlimize diğer
İllerden kurbanlık hayvan girişi yaklaşık 3.800 adet büyükbaş hayvan ve 1.200
adet küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 5.000 adet kurbanlık hayvanın giriş
yapacağı, İlimizdeki mevcut hayvanlar ile birlikte yaklaşık 12.500 büyükbaş ve 3.600
adet küçükbaş hayvan kurbanlık olarak değerlendirilecektir. Bu bağlamda
yoğunlaşacak olan hayvan hareketleri ve bu hareketlere bağlı olarak yaşanması
muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacı ile gerekli olan önlemler
alınmış olup, işletmeler ve hayvan pazarında kontroller sıkı şekilde
yapılmaktadır. Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların hayvan pazarına sevki
ve kesimi yasaktır.
Kurban
seçimi ve alımı sırasındaki dikkat edilmesi gereken hususlar
-
Dini ölçülere uygun olması
-
Sağlıklı, besili olması, gebe olmaması
-
Kulaklarının küpeli olması
-
Büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması
-
Küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması
- Kurbanlık
olarak seçilecek sığır ve mandalar 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçiler ise 1
yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir.
Kurban
kesimi sırasındaki yasal yükümlülükler ve dikkat edilmesi gereken hususlar
- İl
dışına gidecek veya İl dışından gelecek hayvanlar için, İl/İlçe Tarım ve Orman
Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerekmektedir. Aynı İl içinde
yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportunun, küçükbaş
hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması gerekmektedir.
-
Kesilecek olan kurbanlığın küpeli ve kayıtlı olmasına dikkat edilmelidir.
TÜRKVET'te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr web
sayfasından, Android ve IOS marketlerden akıllı telefonlara HaySag ve Türkvet
mobil uygulamaları yüklenerek, e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Ayrıca
hayvan sahiplerinin, kesilen hayvanlarını küpe numaraları ile birlikte İl/İlçe
Tarım ve Orman Müdürlüklerine 7 (yedi) gün içinde bildirmeleri gerekmektedir.
-
Kesimler ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları
tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde Veteriner Hekim kontrolünde
yapılacaktır.
-
Vatandaşlarımızın cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan
kesimleri yasaktır.
-
Kesim sırasında iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek herhangi bir
değişiklik görülürse mutlaka Veteriner Hekime danışılmalıdır.
-
Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon
kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür
atıklar kalın poşetler ile çöpe atılmalı veya sokak hayvanlarının erişemeyeceği
şekilde derin çukurlara gömülmelidir.
- COVİD-19
tedbirleri kapsamında kurban satış ve kurban kesim yerlerinde sosyal mesafeye
dikkat edilmeli, ağız ve burun kapalı olacak şekilde maske takılmalı, şüpheli
yerlere temas edilmesi durumunda eller sabunla yıkanıp dezenfektan
uygulanmalıdır.
İl
Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK " Yetiştiricilerimizin Kurban
Bayramını yakınları ve sevdikleriyle birlikte huzur ve
güven içerisinde gönül rahatlığıyla geçirmesi için Valilik koordinasyonunda
Müdürlüğümüzce gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Bu duygularla Kurban
Bayramı'nın ülkemize ve tüm dünyaya öncelikle barış, huzur ve istikrar
getirmesini temenni ediyorum. Tüm Tarım sektörü çalışanlarının ve
çiftçilerimizin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyor, sağlık, mutluluk ve huzur
içinde bir Bayram geçirmelerini diler, selam ve saygılarımı sunuyorum."
dedi.
Linkler:
Tarım ve Orman
Bakanlığı Küpe Sorgulama için tıklayınız...
Kurban Rehberi için tıklayınız...
Düzce Valiliği
Kurban Hizmetleri Komisyonu Kararı için tıklayınız...
Kurban Bayramı
Nöbet Çizelgesi için tıklayınız...
Kurban Kesim Yerleri için tıklayınız...