T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şap Hastalığı 2020 Yılına Kadar Bitirilecek

Yayın Tarihi : 24.07.2017

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yayınladığı genelge ile yıllardır hayvancılığın en büyük sorunlarından biri olan şap hastalığının 2020 yılına kadar tüm ülkede sona erdirilmesi için yapılması gerekenleri açıkladı. Genelge ile İller arası büyükbaş ve küçükbaş sevklerinde 01 Ekim 2017 tarihinden itibaren yeni düzenlemeler getirilmiştir.

Hayvanlar sevk günü şap hastalığı belirtisi göstermemelidir. Çıkış ve varış işletmesinde şap hastalığı olmayacak veya işletmelerde Şap hastalığından dolayı karantina uygulaması olmamalıdır. Sevk edilecek büyükbaş hayvanlara son bir yılda iki defa şap aşısı yapılmış olmalı ve son yapılan aşının üstünden altı ayı geçmemiş olmalıdır ayrıca bu hayvanlarda son aşı tarihinden itibaren en az 21 gün sonra sevk yapılacaktır. İlk defa şap aşısı yapılmış hayvanlara rapel ( ikinci doz ) aşılama yapılarak 21 gün sonra sevk edilecektir ve bu şartları taşımayan hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.

Anadolu’dan Trakya’ya yapılacak sevklerde yukarıda sayılan maddelerin dışında sevkten önce kan alınarak aşının ne kadar bağışıklık sağladığına bakılarak sevke izin verilip verilmemesine genelgeler gereği karar verilecektir.

İller arası kesime götürülen hayvanlarda kesime gideceği gün yapılacak kontrollerde şap hastalığı bulunmayacak ve bu hayvanlar şap aşısı şartı olmaksızın sevk edilebilecektir.

01 Ocak 2019 tarihinden itibaren İlimiz Şap hastalığından Korunmuş Bölgelerden biri ilan edilecek olup, belgesiz sevki yapılan hayvanlar için İller arası kaçak gelen hayvanlar en yakın mezbahanede tüm masrafları hayvan sahibine ait olmak üzere kestirilecektir.

İl/İlçe Müdürlüklerimizce konu hakkında hayvan sahiplerine, veteriner hekimlere, celeplere, muhtarlara, üretici örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, Belediyelere ve kolluk kuvvetlerine gerekli bilgilendirilmeler yapılmaya başlanılmış olup, Ülkemizde şap hastalığını tamamen yok etmek için tüm paydaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi büyük önem arz etmektedir.