T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Düzce’de Kadın Çiftçiler Sarmalık Lahana Yetiştiriyor

Yayın Tarihi : 11.08.2017

İlimizde "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde "Düzce İlinde Kadın Eli İle Sarmalık Lahana Çeşidinin Yaygınlaştırılması" projesi uygulanmaya başladı.

Bakanlığımızın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen projede kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için; bilgi, yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek ve kullanabilmek amaçlanmıştır.  

Proje kapsamında kadın çiftçilerimiz ile birlikte Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından seleksiyon ıslahı ile 1991 yılında geliştirilen sarmalık kalitesi çok üstün, açık tozlanan ve tekrar kendilerinden tohum alınabilen, verim ve yeme kalitesi bakımından tercih edilen ve beyaz başlı bir lahana çeşidi olan "Yalova Sarmalık" lahana çeşidinin yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı açıklamada, "İlimizde kadın çiftçilerimizin çalışkan olduklarını ve diğer çiftçilerimize örnek olacak şekilde tarımsal faaliyet yürütebildiklerini görmekteyiz. Bu proje sayesinde kadın çiftçilerimiz Beyaz Sarmalık Lahana yetiştiriciliğini teknik personelimiz kontrolünde yaparak ilimizde lahana çeşidinin üretimini gerçekleştirmektedir. Beyaz lahananın ilimiz tüketicileri tarafından fazla tercih edilmesine rağmen üreticilerimizin çok az kısmı tarafından yapıldığı görülmüştür. Verimli topraklara sahip ilimizde pazar değeri yüksek olan beyaz lahananın kadın çiftçilerimize teşvik edilerek üretimin artırılması ve gelir kazandırılması açısından yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması faydalı olacaktır. Bu projemiz ile çiftçilerimize enstitümüzün araştırmış olduğu yerli lahana çeşidi ile kapama sebze yetiştiriciliğinin benimsetilmesi ve üretim yapılan kışlık sebze alanlarımızın artırılması sağlanmaktadır. İlimiz merkez ve ilçelerinde 8 ayrı lokasyonda demonstrasyon bahçeleri seçilmiştir. Bahçelerde damla sulama sistemi tesis edilerek sulamanın üstün özelliklerini de çiftçilerimizin görmeleri sağlanmaktadır. Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen lahana fideleri kadın çiftçilerimize teslim edilerek bahçelere temmuz ayı itibariyle dikimleri gerçekleştirilmiştir. Dekara 5 ton ürün verebilen sarmalık lahana çeşidinin üretimi sırasında tarla günü yaparak çiftçilerimize tanıtımını yapacağız. Beyaz lahana yetiştiriciliğini bu demonstrasyon bahçelerimizden çiftçilerimiz takip edebilirler." dedi.