T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurbanlık Hayvanlarla İlgili Dikkat Edilecek Hususlar

Yayın Tarihi : 18.08.2017
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık alacak olanların ve yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken konular ile ilgili Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada; "Vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan alırken dini ölçülere uygun, sağlıklı, besili, kulak küpeleri bulunan, büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olan hayvanlar tercih edilmeli, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salyalı ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı çok duyarsız hayvanlar ile özellikle bu yıl alınan karar üzerine gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurban olarak kesilmemesi gerektiği, bayram günü kurban kesen vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar kurban kesim yerlerini tercih etmeleri, kurban keserken çevreye zarar verilmemesi gerektiğini bildirdi.


Kurban kesildikten sonra insan ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayıp, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyerek, derin çukurlara gömülüp, imha etmeleri gerekmektedir. Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların ise kulak küpe ve pasaportlarını,  üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, diğer görevliler vasıtasıyla İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine 7 gün içerisinde teslim etmelerini zorunluluktur.