Yaklaşan
Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık alacak olanların ve yetiştiricilerin
dikkat etmesi gereken konular ile ilgili Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada;
"Vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan alırken dini ölçülere uygun, sağlıklı,
besili, kulak küpeleri bulunan, büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş
hayvanlar için nakil belgesi olan hayvanlar tercih edilmeli, çok zayıf, bakışları
donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salyalı ve gözde akıntısı bulunan, çevreye
karşı çok duyarsız hayvanlar ile özellikle bu yıl alınan karar üzerine gebe ve
damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurban olarak kesilmemesi gerektiği, bayram günü kurban kesen
vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar kurban kesim yerlerini tercih
etmeleri, kurban keserken çevreye zarar verilmemesi gerektiğini bildirdi.
Kurban
kesildikten sonra insan ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar
sokak ve caddelere bırakılmayıp, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyerek, derin
çukurlara gömülüp, imha etmeleri gerekmektedir.
Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların
ise kulak küpe ve pasaportlarını, üreticiler, satıcılar,
kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta
görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, diğer görevliler
vasıtasıyla İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine 7 gün
içerisinde teslim etmelerini zorunluluktur.