T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Ağustos Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 23.09.2017


Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Mera ıslah çalışmaları devam ediyor

Mera Islah çalışmaları kapsamında Merkez İlçe İstilli, Cumayeri İlçesi Avlayan, Gölyaka İlçesi Aksu ile Kaynaşlı İlçesi Darıyerimengencik köylerinde ihaleyi alan firma tarafından Temmuz ayı sonunda başlatılan çalışmalar devam etmekte olup bu çalışmalar kapsamında  mera alanlarında ihata, otlatma parseli ve diri örtü temizliği yapılmaktadır.

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. döl mücadelesi yapıldı

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ile mücadele kapsamında 2. döl çıkışlarına karşı 545 adet ilaç dağıtımı yapıldı.

Örtü altı ve Fındık Tarla Okulu düzenlendi

2017 yılı bitki sağlığı ve karantina çalışma program ve prensipleri gereğince yürütülen örtü altı entegre mücadele prensipleri doğrultusunda Darıcı Mahallesinde Mustafa DEMİR'e ait serada uygulamalı olarak anlatmak üzere 6 çiftçinin katılımıyla, başta fındık külleme hastalığı olmak üzere fındık hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak 20 çiftçinin katılımıyla çiftçi tarla okulu düzenlendi.

Yem bitkileri desteklemeleri hasat kontrolleri devam ediyor

Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında,  hasadına başlanılan silajlık mısır alanlarının kontrolleri yapıldı.

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 69 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.


Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2017 yılı Şap aşılama kampanyası dahilinde 5 köyde 305 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Ayrıca program kapsamında koruyucu olarak 28 köyde 515 adet buzağıya brusella, 8 köyde 1180 koyuna veba ve 18 köyde 72  köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki il dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 91 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 558 adet büyükbaş ve 300 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile Bin 319 büyükbaş, 235 küçükbaş,  Bin 820 arı kovanı, 2 milyon 800 bin 195 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden Ağustos ayı içinde yurt dışına 840 ton tavukayağı ihracatı yapılmıştır.                 

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 338 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 92 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

Hasanlar Baraj gölünde Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından,  Bolu ve Ankara İl Müdürlüklerinden temin edilen 2 tekne ile 01 - 04 Ağustos 2017 tarihleri arasında çok sayıda Su Ürünleri Mühendisinden oluşan ekiple İlimiz Hasanlar Baraj gölünde, Efteni Gölü, Aksu Deresi ve Büyük Melen Çayında iç su denetimi ve İlimiz Akçakoca İlçesine Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli eşliğinde deniz denetimleri gerçekleştirilmiş, yapılan denetimler sonucunda, yasa dışı avcılıkta kullanılan 42 adet 20 km uzunluğunda balık ağı ile 2 adet pintere el konulmuş ve algarna ile kaçak avcılık yapan 2 tekneye idari para cezası uygulanmıştır.

İlimiz genelinde Ağustos ayı içinde; 4 adet su ürünü işletmesi, 100 adet su ürünleri satış noktası denetlenmiştir.

Alıcı ortam izleme programı için 10 adet su numunesi alınıp laboratuvara gönderilmiştir.

Müdürlüğümüzce, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 10 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi verilmiştir.

Balıkçılık av sezonu açılışı öncesi Akçakoca balıkçılarımıza bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

410 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Ağustos ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 386, yem satışı yapan işyerlerinde 24 olmak üzere toplam 410 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 10 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır.

71 adet gıda numunesi alınmıştır

Gıda İhracatı için 59, izleme vb. programlar için 12 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerinin 6 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

Bin 84 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Ağustos ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen Bin 84 ton iç fındık için 59; ihraç edilen 857 ton diğer gıda maddeleri için 27 olmak üzere toplam 86 adet sertifika düzenlenmiştir. 

Gıda işletmelerine 35 adet kayıt belgesi verilmiştir

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 35'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir. 1 adet yem işletmesine işletme onay belgesi düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi: 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 11.etap kapsamında yatırımcıların proje uygulama süreçleri devam etmektedir.

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2017 yılı Genç Çiftçi Projesi kapsamında büyükbaş Mandacılık projesi uygulayan 2 genç çiftçiye 10 adet manda teslim edilmiştir.

Kooperatif ve Üretici Birliği

Bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılmıştır.     

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

Ağustos ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 69 adet satış, 5 adet intikal, 2 adet ifraz, 1 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır. Ayrıca, tarımsal kaynaklı kirliliğin kontrolü ve önlenmesi çalışmaları kapsamında il genelinde 14 farklı noktadan su numunesi alınmıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında oluşturulan İl Teknik Komitesi 2017 yılı 2. olağan toplantısı gerçekleştirdi.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi

Düzce İlinde Kadın Eli İle Sarmalık Lahana Çeşidinin Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında tesis edilen demonstrasyon bahçelerinde lahanaların hastalık, zararlı ve gübreleme konularında kontrolleri yapıldı.

Tarımsal Maliyet İşlemleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

TMO Tarafından 2017 yılı fındık alımına başlandı

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 2017 yılına ait fındık ürünü için İlimizde alım yapacağı ile ilgili ilçeler, ziraat odaları, muhtarlıklar, çiftçiler ve ilgili tüm sektörler bilgilendirildi.

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (TİD)

TİD çalışmaları kapsamında Ağustos ayı içerisinde; Merkez İlçede 66, Akçakoca'da 28, Cumayeri'nde 137, Çilimli'de 47, Gölyaka'da 117, Gümüşova'da 70 ve Kaynaşlı'da 1 adet olmak üzere toplam 466 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçiler çeşitli konularda bilgilendirildi.

Staj

Staj başvuru kapsamında 20 öğrenci staja başlatılmıştır. Stajını bitiren 14 öğrencinin okullarına yazıları yazılmıştır.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri Mayıs ayı itibariyle T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

Konuralp Pirincinden sonra 4 ürün ile ilgili daha Coğrafi İşaret başvurusu yapılmıştır

İlimizde üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle ilimizle özdeşleşmiş ürünler kapsamında daha önce müracaatı yapılan Konuralp Pirincinin yanında, Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pidesinin coğrafi işaret alması için gerekli çalışmalar bitirilerek coğrafi işaret almak üzere Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına gönderilmiştir. Böylelikle Coğrafi İşaret başvurusu yapılan ürün sayımız 5'e yükselmiştir.