T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Gıda Gününde Açlık ve Yoksulluğa Dikkat Çekiliyor

Yayın Tarihi : 18.10.2017

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'un 16 Ekim 1945 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da kurulması nedeni ile 1979 yılından itibaren BM üyesi 150 ülkede 16 Ekim tarihi  "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır. Gıda gününün amacı; kamuoyunun ve yetkililerin gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık ve yoksulluk gibi konulara dikkatlerini çekmektir.  FAO, her yıl gıda ile ilgili önemli gördüğü bir konuyu dünya gıda günü teması olarak belirler ve kutlamalar bu konuda yoğunlaşır. 2017 Yılı Dünya Gıda Gününün bu yılki Teması; "Göçün Geleceğini Değiştirin; Gıda Güvenliği ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yapın" olarak belirlendi. 

Dünyanın gıda üretim potansiyeli tüm insanlara yetebilecek kadar olmasına rağmen, gıda israfı (%33) ile adil olmayan dağıtım ve tüketim sistemi, sorunun en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Dünya gıda kaynaklarını doyumsuz bir şekilde tüketen belli zümreler aşırı beslenme ile 2 milyar kişide de obeziteden dolayı kalp, şeker hastalığı vb. sağlık problemleriyle yaşamaktadır. Gıda israfı %25 azaltılabildiği takdirde; gıda fiyatlarındaki aşırı artış azalacak ve herkese yetecek kadar gıda temini mümkün olabilecektir.

Bu doğrultuda FAO; yaklaşık 193 ülke hükümetleri, ilgili kuruluş, şirket ve bireyler ile işbirliği yaparak; açlık ve yoksulluğun azaltılması için; özellikle doğal dengenin ve kaynakların korunması, iklim değişikliği nedenlerinin belirlenmesi ve önlemlerin alınması, çevrenin, hava ve suyun kirletilmemesi ve korunması, sürdürülebilir tarımsal üretim için sektörün modern araç ve gereçler ile donatılması, hastalıklara dayanıklı yüksek kalite ve verimli bitkisel tohum ve hayvan ırklarının kullanımı, özellikle kırsalda yaşayan ve yaşadığı çiftçiliği en iyi bilen kadın ve gençlerin eğitimi ve kredi imkanlarının arttırılması, gıda işleme ve muhafaza ile pazara ulaşım imkanlarının sağlanması neticesinde iş, gelir ve gelecek kaygısının ve göçün önlemesi konularında politikalar geliştirilmekte  uygulama yolları aranmaktadır

Ülkemiz geniş coğrafyası, iklim özellikleri ve üç tarafındaki denizleri ile tarımsal üretim açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Uygulanan akılcı tarım politikaları ile tarımsal üretim geliştirilmektedir. Bunun sonucu insanlarımız dengeli beslenmek için gerekli düzeyde güvenli gıdaya ulaşabilmektedir.  Dünyada yaşanan bu kadar büyük açlık tehlikesine rağmen ülkemiz; halkı ve gelen turistlere ilaveten muhtaçlara da en önde İNSANİ YARDIM YAPABİLME ONURUNA sahiptir.

Gıda güvencesini sağlamak ve sürdürebilmek; ancak ulusal ve uluslararası işbirliği ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının ve ulusal yöneticilerin açlığın önlenmesinde daha samimi ve tutarlı olmaları ile dünyadaki gıda dağılımının adil gerçekleştirilmesi için gerekmektedir.         

16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle Düzce il merkezi ve ilçelerdeki ortaokullarda; geleceğin yöneticisi yaklaşık 245 öğrenciye İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda kontrol görevlilerince günün önemini vurgulayan filim gösterimi ve sunum yapılarak bilgilendirme yapılmıştır.