T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Eylül Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 20.10.2017

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı Eylül ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;


Bitkisel Faaliyetler

Mera ıslah çalışmaları devam ediyor

Mera Islah çalışmaları kapsamında Merkez İlçe İstilli, Cumayeri İlçesi Avlayan, Gölyaka İlçesi Aksu ile Kaynaşlı İlçesi Darıyerimengencik köylerinde ıslah çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir. Darıyerimengencik köyü merasında diri örtü temizliği, Avlayan ve İstilli köyü meralarında ise ihata çalışmaları tamamlandı.

Ceviz Bahçesinde Tarla Günü düzenlendi.

İlimiz Merkez İlçe Kazukoğlu Mahallesi'nde 2012 yılında sertifikalı fidan desteği verilerek tesis edilen, 52 dekarlık ceviz bahçesinde, ceviz hasadına başlanması nedeni ile tarla günü düzenlendi.

Bitkisel Üretim Destekleme Tebliği ile ilgili toplantı düzenlendi.

2017 yılı Bitkisel Üretim Destekleme Tebliği (2017/39) ile ilgili İlçe Müdürlüklerinde görev yapan personellere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Fındık Entegre Mücadele çalışmaları devam ediyor.

Fındık Entegre Mücadelesi kapsamında Boğaziçi Beldesi'nde 32 üreticiye başta budama olmak üzere gübreleme, hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda uygulamalı eğitim verildi.

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında numuneler alındı.

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında 2 adet domates numunesi alınarak analize gönderildi. Analiz sonucunda pestisit kalıntısına rastlanmadı.

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 178 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.


Hayvancılık Faaliyetleri

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2017 yılı Şap aşılama kampanyası kapsamında 116 köyde 17 bin 143 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Ayrıca program kapsamında koruyucu olarak 45 köyde Bin 158 adet buzağıya brusella, 15 köyde 628 adet büyükbaş hayvana LSD (çiçek) aşısı, 2 köyde 150 kuzuya veba aşısı, 9 köyde  67 adet kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 103 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 2 bin baş büyükbaş ve 611 baş küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 417 büyükbaş, 30 küçükbaş, 2 bin 291 arı kovanı, 2 milyon 251 bin 370 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden Eylül ayı içinde yurt dışına, 28 ton Tavukayağı ihracatı yapılmıştır.                  

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 266 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 71 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Hayvancılık Desteklemeleri;

Buzağı desteklemesi 3. dönem başvurularında 3 bin 192 yetiştiriciye 5 bin 302 buzağı için toplam 1 milyon 866 bin 605 TL destekleme ödemesi hakkedişi düzenlenmiştir.


Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Eylül ayı içinde; 5 adet su ürünü işletmesi, 100 adet su ürünleri satış noktası kontrol denetimi yapılmıştır.

Kaçak avcılık kapsamında 7 adet idari para cezası kesilmiştir.

Müdürlüğümüzce, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 16 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi, 10 kişiye Gerçek Kişi Ruhsatı verilmiştir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

406 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Eylül ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 392, yem satışı yapan işyerlerinde 14 olmak üzere toplam 406 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 17 şikâyet incelenmiş olup, şikâyetler olumlu sonuçlanmıştır.

Eylül ayı içerisinde 11 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 86 bin 694 TL idari para cezası uygulanmıştır.

143 adet gıda numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 131 izleme vb. programlar için 12 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerinin 10 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

2 bin 343 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

 İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Eylül ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 2 bin 343 ton iç fındık için 131; ihraç edilen 383 ton diğer gıda maddeleri için 20; olmak üzere toplam 151 adet sertifika düzenlenmiştir. 

Gıda işletmelerine 25 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 25'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir. 1 adet yem işletmesine işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi:

Ekonomik Yatırım Projeleri;

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 11. Etap kapsamında Broiler Tavuk Kümesi Biogüvenlik Projesini uygulayan iki yatırımcının tamamlanan inşaat işlerinin tespiti yapılmış, Büyük Baş Besi Ahırı Projesi ve Broiler Tavuk Kümesi Biogüvenlik Tedbirleri kapsamında Kapasite Artırımı ve Teknoloji Yenileme Projesini Uygulayan iki yatırımcının ise inşaat işlemleri ve saha betonlama çalışmaları devam etmektedir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 12. Etap kapsamında Tebliğ ve Uygulama Rehberi yayımlanmıştır. Bu konuyla ilgili merkez ve 7 İlçede 167 kişinin katılımı ile bilgilendirme amaçlı toplantı yapılmıştır.

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2016 yılı Genç Çiftçi Projesinden yararlanan 12 genç çiftçi projesinin ikinci kontrolleri yapılmıştır.

2017 Yılında Genç Çiftçi Projesi kapsamında sözleşme imzalayarak projelerini tamamlayan 12 Genç Çiftçinin 750 bin TL'lik ödemeleri yapılmıştır.

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

Eylül ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 48 adet satış, 1 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliği, 3 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır. Ayrıca, tarımsal kaynaklı kirliliğin kontrolü ve önlenmesi çalışmaları kapsamında il genelinde 22 farklı noktadan su numunesi alınmıştır.

7'den 70'e Bilim Şenliğinde "Damla Sulama Yöntemi Atölyesi" Kuruldu

Düzce Belediyesi Avrupa Birliği (AB) Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK Bilim Şenlikleri "TÜBİTAK 4007", Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı Proje Çağrısı kapsamında kabul edilen 7'den 70'e Bilim        Şenliği kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından kurulan "Damla Sulama Yöntemi Atölyesi"nde,  katılımcı öğrencilere sistemin nasıl kurulduğu, gerekli malzemelerin neler olduğu, diğer sulama yöntemlerine göre üstün özelliklerini içeren tanıtımlar yapıldı. Atölyede öğrenciler ile birlikte toprak, torf ve gübre kullanılarak bitki dikimleri gerçekleştirildi ve damla sulama sistemi ile sulamaları sağlandı.

İstatistik Bilgi Sistemi (İbs) Veri Girişleri Yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine esas teşkil etmek üzere, her hafta çiftçilerden, tohum ve gübre bayilerinden, hayvan pazarı ve sebze pazarından ürünlerin fiyatları alınıp İstatistik Bilgi Sistemine veri girişleri yapılmıştır.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi

Düzce İlinde Kadın Eli İle Sarmalık Lahana Çeşidinin Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında tesis edilen demonstrasyon bahçelerinde lahanaların hastalık, zararlı ve gübreleme konularında kontrolleri yapıldı.

Büyükaçma Köyü ve Darıcı Mahallesinde ikamet eden diğer kadın çiftçilere projenin tanıtımını yapmak, Yalova Sarmalık lahana çeşidinin üstün özelliklerini anlatmak amacıyla 29 kadın çiftçinin katılımıyla iki adet çiftçi toplantısı düzenlendi.

Proje İnceleme Gezisi Düzenlendi

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında Bartın İlinde uygulanan "Bamya Yeni Ellerle Buluşuyor Projesi" ni uygulayan kadın çiftçilerin hem bamya yetiştiriciliğinde teknik bilgilerini artırmak hem daha önce bamya yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizle karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Bartın İl Müdürlüğünün İlimize düzenledikleri teknik gezi kapsamında, İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda "Düzce İlinde Yani Bamya Çeşitlerinin yaygınlaştırılması Projesi ile "Düzce İlinde Kadın Eli İle Sarmalık Lahana Çeşidinin Yaygınlaştırılması Projesinin tanıtımı yapıldı. Daha sonra Beyköy Beldesinde ve Büyükaçma Köyündeki örnek demonstrasyon bahçelerine inceleme gezisi düzenlendi. 

Tarımsal Maliyet İşlemleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında Eylül ayı içerisinde; Merkez İlçede 625, Akçakoca'da 23, Cumayeri'nde 86, Çilimli'de 48, Gölyaka'da 6, Gümüşova'da 492 ve Kaynaşlı'da 40 adet olmak üzere, İlimizde toplam Bin 320 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilmiştir.

İstatistik Veri Ağı (İVA)

İstatistik veri ağı çalışmaları kapsamında 2017 yılı bitkisel üretim 2. tahmin verileri derlenerek İVA sistemine kayıt edilmiştir.

Staj

Staj başvuru kapsamında 1 öğrenci staja başlatılmıştır. Eylül ayı içerisinde stajlar tamamlanmış olup, toplamda 21 öğrenci Müdürlüğümüz de ücretli staj yapmışlardır.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri Mayıs ayı itibariyle T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

Coğrafi İşaret Başvurusu

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına İlimizde üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle ilimizle özdeşleşmiş ürünler olan Konuralp Pirinci, Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pide'nin coğrafi işaret alması için yapılan başvuruda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığının yapmış olduğu değerlendirme sonucunda, Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pide Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığınca bültende yayınlanmıştır.

Konuralp Pirinci'ne ait başvuru ise Başvuru Aşamasındaki Coğrafi İşaretler kategorisinde yayınlanarak laboratuvar analizleri için ek süre tanınmıştır. Bu amaçla ilimizde çeltik hasat dönemi beklenmekte olup, hasat döneminde 8-10 örneklem alanından alınacak numuneler analiz edilerek Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına gönderilecektir.

Düzce Şırası, Düzce Sirkesi ve Düzce Fındıklı Tahin Helva için de gerekli araştırmalar tamamlanarak başvuru formları doldurulmuş ve buna yönelik denetim komisyonu oluşturulmuştur.