T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Ekim Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 29.11.2017

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı Ekim ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Mera ıslah çalışmaları tamamlandı.

Merkez İlçe İstilli, Cumayeri İlçesi Avlayan, Gölyaka İlçesi Aksu ile Kaynaşlı İlçesi Darıyerimengencik köylerinde mera ıslah çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda diri örtü temizliği, sıvat ve ihata çalışmaları yapıldı.

Dane Mısır hasadı tamamlandı.

İlimizin önemli ürünlerinden biri olan dane mısırın, biçerdöver ile hasadı tamamlandı.

BKÜ bayileri denetlendi.

İlimizdeki bitki koruma ürünleri satışı yapan bayiler denetlendi.

Ahşap ambalaj malzemeleri üreten firmalar denetlendi.

Ahşap ambalaj malzemeleri ile zararlı taşıma riskini azaltmak amacıyla  ışıl işlem yapan 7(yedi) işletmenin denetimi yapıldı.

Fidan üreticileri denetlendi.

Meyve ve süs bitkileri üreticilerinin ürettikleri fidanların söküm aşamasında bitki sağlığı kontrolleri yapıldı.

Çiftçi eğitimleri devam ediyor.

Bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele ve bitki koruma ürünlerinin uygulanması konularında çiftçilerimize bilgiler verildi.

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2017 yılı Ekim ayında Şap Programı kapsamında 158 köy 18 mahallede 19.456 baş büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 70 köyde 1.264 baş buzağıya brusella, 5 köyde 151 baş büyükbaş hayvana çiçek aşısı, 14 köyde 143 köpeğe kuduz, 6 köyde 734 küçükbaş hayvana PPR aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 72 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

 İlimizdeki 2.442 baş büyükbaş ve 68 baş küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 44 büyükbaş, 2.261.455 adet kanatlı, 181adet arı kovanı sevki yapılmıştır. Ekim ayı içinde yurt dışına; 38 adet toplam 1.064 ton Tavukayağı ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 2.717.511 adet yumurta sevki yapılmıştır.          

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 252 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 65 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Hayvancılık Desteklemeleri;

2017 yılı çiğ süt desteklemesi kapsamında 1. dönem (ocak-haziran) için 9 üreticiye 15 ton süt için 119.400 TL ödeme yapılmıştır.

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde ekim ayı içinde; 5 adet su ürünü işletmesi, 137 adet su ürünleri satış noktası denetlenmiştir.

Müdürlüğümüzce, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 2 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi verilmiştir.

Kaçak avcılık kapsamında 6 adet, sahil güvenlikle birlikte yürütülen ortak denetimde 2 adet ceza kesilmiştir. 1 adet sawyer bota ve 2300 metre misina ağa el konulmuştur.

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

479 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

   

Ekim ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 462, yem satışı yapan işyerlerinde 17 olmak üzere toplam 479 adet denetim yapılmıştır.

 

Alo Gıda 174 hattına gelen 9 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır.

Ekim ayı içerisinde 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 19.263 TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

 177 adet gıda numunesi alınmıştır. 

 

Gıda İhracatı için 160, izleme vb. programlar için 17 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerinin 13 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

 3.364 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

 

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Ekim ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 3.364 ton iç fındık için 160; ihraç edilen 547 ton diğer gıda maddeleri için 26;   olmak üzere toplam 186 adet sertifika düzenlenmiştir. 

 

Gıda işletmelerine 49 adet kayıt belgesi verilmiştir.

 

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 49'una işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

Dünya Gıda Günü Kutlandı.

 

16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle Düzce il merkezi ve ilçelerdeki ortaokullarda; geleceğin yöneticisi yaklaşık 245 öğrenciye İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda kontrol görevlilerince günün önemini vurgulayan filim gösterimi ve sunum yapılarak bilgilendirme yapılmıştır.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi:

 

Ekonomik Yatırım Projeleri ;

      

KKYDP 11. Etap kapsamında Kapasite Artırımı/Teknoloji Yenileme projesi uygulayan 1 işletmenin makinaları fabrikaya gelmiş, montaj işlemlerine başlanmıştır. Aynı etap kapsamında, Broiler Tavuk Kümesi Biogüvenlik Projesi uygulayan 1 işletmeci projesini tamamlamış ve "Ödemeye Esas İcmal Listesi" Bakanlığımıza gönderilmiştir. Ayrıca, Büyük Baş Besi Ahırı Projesi yapan 1 işletme ile Broiler Tavuk Kümesi Biogüvenlik Projesi uygulayan 1 işletme olmak üzere toplam 2 yatırımcının ise inşaat işlemleri ve saha betonlama çalışmaları devam etmektedir. 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

 

                                                             

2017 Yılında Genç Çiftçi Projesi kapsamında Koyunculuk konusunda proje uygulayan Merkez ve İlçelerde olmak üzere toplam 30 çiftçiye 37 şer adet koyunları teslim edilmiştir. Ayrıca, Kanatlı Tavuk ve Kanatlı Kaz projesi uygulayan 2 çiftçinin toplam 60.000 TL.'lik ödeme icmali Bakanlığımıza gönderilmiş olup, Ekim ayı sonu itibariyle toplam 30 çiftçiye 900.000 TL. ödeme yapılmıştır.

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

Ekim ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 43 adet satış, 9 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliği ve 2 adet ifraz işlemi sonuçlandırılmıştır. Ayrıca, tarımsal kaynaklı kirliliğin kontrolü ve önlenmesi çalışmaları kapsamında il genelinde 14 farklı noktadan su numunesi alınmıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2016 Yılı Tebliği (Tebliğ No:2016/25) gereğince İlimizde danışmanlık hizmeti veren 7 kuruluşun denetimleri yapılmış, bu kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alan tarımsal işletme sahipleri ile görüşülmüştür.

 

24 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2017 Yılı Tebliği (Tebliğ No:2017/34) gereğince İlimizde danışmanlık hizmeti veren 6 kuruluşun hizmet vermiş oldukları 530 işletme için yapmış oldukları destekleme başvuruları kabul edilmiştir.

                                    

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi

Bakanlığımız tarafından Dünya Kadın Çiftçiler Günü münasebetiyle düzenlenen Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreninde "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı kategorisinde ilimizden katılarak ödül almaya hak kazanan çiftçimiz Canan Kesici'de  ödül aldı.

Düzce İlinde Kadın Eli İle Sarmalık Lahana Çeşidinin Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında tesis edilen demonstrasyon bahçelerinde lahanaların hastalık, zararlı ve gübreleme konularında kontrolleri yapıldı.

Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemi (TAMSİS)

Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemine (TAMSİS) 2017 yılı tek yıllık, çok yıllık ve örtü altı ürünlerine ait maliyet veri girişleri yapılmak üzere satış fiyatı, verim, ekilen alan, üretim masrafları ve üretim dönemleri bilgileri araştırılmıştır.

 

Tarıma Değer Katanlar Yarışmasına Başvuruldu

Tarıma Değer Katanlar Ödülleri'nin verildiği üçüncüsü düzenlenecek olan yarışmaya Müdürlüğümüz tarafından aday gösterilen bireysel çalışmaların ve projenin aday gösterme formları hazırlanarak ve çalışmalara ait görsel materyaller ilave edilerek yarışmaya başvurulmuştur.

 

Bakanlık Genişletilmiş Koordinasyon Toplantısı Bilgi Notları Hazırlandı

 

Bakanlık Genişletilmiş Koordinasyon Toplantısı'nda Sayın Bakan tarafından talimatlandırılan konular incelenerek, İl Müdürlüğümüzden talep edilen "Mera Mevzuatı",  "İlin sorun ve çözüm önerileri" ve "Tarımsal krediler ve finans" ile ilgili bilgi notları hazırlanmıştır.

 

Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

 

İl müdürlüğümüz toplantı salonunda 17 Ekim 2017 Salı günü saat 9:30'da Şube ve İlçe Müdürlerinin katılımı ile değerlendirme toplantısı yapıldı.

İstatistik Bilgi Sistemi (İbs) Veri Girişleri Yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine esas teşkil etmek üzere, her hafta çiftçilerden, tohum ve gübre bayilerinden, hayvan pazarı ve sebze pazarından ürünlerin fiyatlarının alınması çalışmaları tamamlanmıştır.

Tarımsal Maliyet İşlemleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında Ekim ayı içerisinde; Merkez İlçede 160, Akçakoca'da 114, Cumayeri'nde 56, Çilimli'de 334, Gümüşova'da 267 ve Kaynaşlı'da 13 adet olmak üzere, İlimizde toplam 944 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)

Çiftlik muhasebe veri ağı çalışmaları kapsamında 71 adet işletmenin 2017 yılı kapanış envanterleri toplama çalışmaları devam etmektedir.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri Mayıs ayı itibariyle T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.