T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Şubat Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 20.03.2018

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2018 yılı Şubat ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Çiftçilere 6 milyon 899 bin TL'lik mazot gübre desteği ödemesi yapıldı

2017 yılı üretim sezonuna ait mazot gübre desteği desteklemeleri kapsamında 27 bin 146  çiftçimize  6 milyon 899 bin 44 TL destekleme ödemesi yapıldı.

 

Gübre Bayileri bilgilendirildi

İlimizde bulunan gübre dağıtıcı bayileri, gübre takip sistemi hakkında bilgilendirildi.

 

Meyve ağaçlarında budama gösterildi.

İlimiz Gümüşova İlçesinde bulunan çiftçilerimize, meyve ağaçlarında budamanın nasıl yapılacağı uygulamalı olarak gösterildi.

 

Çiftçi eğitim toplantısı yapıldı

İlimiz Merkez, Gümüşova ve Yığılca İlçelerinde; başta fındık hastalık ve zararlıları olmak üzere diğer bitki hastalık ve zararlıları, fındıkta bakım ve gübreleme, organik ve iyi tarım, bitkisel üretim desteklemeleri konularında çiftçilerimiz bilgilendirildi.

 

Fidan pazar satış kontrolleri yapıldı

Pazar yerlerindeki fidan satışları, teknik personeller tarafından kontrol edildi.


Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2018 yılı Şubat ayı içerisinde 33 köy 4 mahallede 9.778 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında şap aşısı, 6 köyde 40 büyükbaş hayvana LSD, 3 köyde 273 adet küçükbaş hayvana çiçek aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 12 köy 6 mahallede 200 buzağıya brusella, 20 köy ve 8 mahallede 160 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 66 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 976 adet büyükbaş ve 229 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 175 büyükbaş, 2.252.125 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Şubat ayı içinde yurt dışına 364 ton Tavukayağı ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 1.348.515 adet yumurta, 7.249 kg karkas et, 700 kg sakatat sevki yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 245 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 70 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2017 buzağı desteklemeleri kapsamında 2. dönem için 4.010 yetiştiriciye 7.041 buzağı için toplam 2.486.850 TL ödeme yapılmıştır.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Şubat ayı içinde; 4 adet su ürünü yetiştiricilik işletmesi, 60 adet su ürünleri perakende satış yeri denetlenmiştir.

Bakanlıkla yapılan çapraz denetimler sonucu 11 adet küçük boyda balık satan perakende balık satış noktasına idari para cezası kesilmiştir.

Alıcı ortam izleme programı için 10 noktadan su numunesi ve çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi numunesi alınmıştır.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

523 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.  

Şubat ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 497, yem satışı yapan işyerlerinde 26 olmak üzere toplam 523 adet denetim yapılmıştır.

 

3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 38.112 TL idari para cezası uygulanmıştır

Alo Gıda 174 hattına gelen 18 şikâyet incelenmiş olup, şikayetlerin 17 tanesi olumlu sonuçlanmıştır.

 

116 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır

Gıda İhracatı için 89, izleme vb. programlar için 16, yem izleme programları için ise 11 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 24 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

1.624 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Şubat ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 1.624 ton iç fındık için 89; ihraç edilen 460 ton diğer gıda maddeleri için 16; olmak üzere toplam 105 adet sertifika düzenlenmiştir. 

 

Gıda işletmelerine 56 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 56 'sına işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri;

KKYDP 11. Etap kapsamında Besi Ahırı Projesi uygulayan yatırımcıya ait işletmenin makine ekipmanlarının montaj işlemleri tamamlanmıştır. Aynı etap kapsamında Teknoloji Yenileme ve Kapasite Artırımı Projesi uygulayan 1 yatırımcının projesi tamamlanarak, Bakanlığımızca ödemesi yapılmıştır. Ayrıca 1 yatırımcı da Teknoloji Yenileme ve Kapasite Artırımı projesini tamamlamış ve ödeme belgeleri Bakanlığımıza gönderilmiştir.

Kırsal Turizm Yatırımları projesi uygulayan 2 işletme ile Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamında proje uygulayan 2 işletmenin devam eden inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2016 Çiftçi Projesi Kapsamında Büyükbaş Hayvancılık konusunda proje uygulayan 11 çiftçinin 2018 yılı 1. kontrolleri yapılmıştır.

 

Kooperatif İşleri;

Müdürlüğümüzce, Tarımsal Kalkınma Kooperatif ve Birliklerin Genel Kurulları katılan teknik personellere "Bakanlık Temsilcisi Eğitimi" verildi.

Ayrıca, 1 Üretici Birliği ve 1 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin 2018 yılı olağan genel kurulları gerçekleştirildi.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler;

2018 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 51 adet parselin satışı, 1 adet ifraz, 2 adet intikal, 2 adet vasıf değişikliği ve 3 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirme işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 14 adet numune alınmıştır.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler;

İlimizde tarımsal danışmanlık yetki belgesi olan 6 kuruluşta istihdam edilen 8 tarım danışmanı tarafından 470 işletmeye danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.   2017/34 Sayılı Tebliğ kapsamında danışmanlık hizmeti veren bu kuruluşlara ödenecek olan toplam 280.000 TL destekleme ödemesinin 1. Dilimi olan 140.000 TL destekleme ile ilgili ödeme icmalleri hazırlanarak Bakanlığa gönderilmiştir.

2017 yılında danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarda istihdam edilen tarım danışmanları tarafından çiftçilere 11 demonstrasyon, 12 tarla günü, 82 çiftçi toplantısı, 11 çiftçi kursu, 12 çiftçi gezisi düzenlenmiş, işletmeler yerinde ziyaret edilerek teknik bilgi verilmiş ve çiftçilere üretim konuları ile ilgili basılı yayın dağıtılmıştır.

 

Tarım Sigortaları İle İlgili Çalışmalar;

Tarım Sigortalarının tanıtımı ve duyurulması amacıyla İl merkezi ve 7 İlçemizde "Devlet Destekli Tarım Sigortalarının İşleyişi ve 2018 Yılı Uygulamaları" hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Düzenlenen toplantılarda TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, Devlet Destekli Tarım Sigortaları 2018 yılı uygulamaları, bitkisel ürün ve hayvan hayat sigortaları hakkında, katılımcılara bir sunum eşliğinde bilgilendirmede bulundu.

 

Düzceli Çiftçiler Cumhurbaşkanımız İle Buluştu

Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımızla Buluşuyor" programında Düzceli 18 çiftçimiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi.   

 

Düzce İli Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı Sayın Hasan Özlü beraberinde Bakanlık yöneticilerinden Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Metin Türker, Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Ünal, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Ali Canyılmaz, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Ercan Yenidünya, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığından Daire Başkanı Sayın Vedat Çatakçı ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Mustafa Bebek ile birlikte 7 kişilik bir heyetle Düzce İli Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısına katılmak üzere ilimize geldiler

"Düzce İli Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı" üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, dernek ve oda temsilcileri, tarımsal birlikler muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, il ve ilçelerimizdeki üreticilerimizin katılımları ile Valilik toplantı salonunda gerçekleştirildi.

 

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi

Bakanlığımız tarafından kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla 2015 yılında "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" Programı başlatılmış olup, 2018 yılında da İlimizde uygulanacaktır.

Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde yürütülen program kapsamında İlimizde 18-40 yaş arası 75 kadın çiftçiye İŞKUR/KOSGEB işbirliğinde 32 saat süreli "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri" verilecektir.

Bu kapsamda proje tanıtım toplantıları yapılarak gerekli duyurular yapılmış, İŞKUR İl Müdürlüğüne eğitim başvuruları yapılmıştır.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

 

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)

Bakanlık tarafından belirlenen seçim planına uygun olarak 2018 yılı içerisinde çalışılması planlanan 49 adet işletme ile sözleşmeler imzalanmıştır.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

 

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında şubat ayı içerisinde; Merkez İlçede 264, Akçakoca'da 14, Cumayeri'nde 31, Çilimli'de 346, Gölyaka'da 108, Gümüşova'da 195, Kaynaşlı'da 16 ve Yığılca İlçemizde 50 adet olmak üzere, toplam 1.024 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.