T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Düzce’de Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 7.05.2018

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü himayesinde Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta rekolte tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla sektörle ilgili tüm paydaşlarımızın katılımları ile birlikte “Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi” İlimiz Akçakoca İlçesi AK RESORT HOTEL’de düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen eğitime İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim Koordinatörü Orhan Katı, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Çiğdem Bulam Köse, sektörle ilgili tüm paydaşlar ve çevre illerden gelen temsilciler katılmıştır.

Eğitimin açılış konuşmasında bu eğitimi ilimizde düzenleyen bakanlığımıza ve değerli temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan İl Müdürü Harun Kabaoğlu; “Fındık ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünü olmasının yanında ilimizin de en önemli ürünüdür. İlimizde yaklaşık 25 bin kayıtlı çiftçi ile 63 bin ha. alanda fındık tarımı yapılmaktadır. 2017 verilerine göre toplam 74 bin ton rekolte ile Ülkemiz Fındık Üretiminin %11’ini ilimiz karşılamaktadır.” dedi.

Düzenlenen Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitiminin öneminden bahseden İl Müdürü Harun Kabaoğlu; “Daha önceden yapılan rekolte çalışmalarında farklı kurumlar kendi rekolte tahminlerini yapıyorlardı. Bunun sonucunda da bilgi kirliliği oluşuyor ve bu durum da sektöre zarar veriyordu. Ancak Bakanlığımız bu sorunun önüne geçmek amacıyla rekolte tahmininin oluşturulacak komisyon aracılığı ile tek elden yapılmasına karar verdi. Burada uzman arkadaşlar rekolte tespiti ile ilgili bilimsel metot ortaya koyacaklar. Bu metot ile geçen senelerde olduğu gibi bu sene de fındık rekoltemizi tespit edeceğiz. Ben düzenlenen bu eğitimin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim” diyerek sözlerini noktaladı.

Daha sonra söz alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim Koordinatörü Orhan Katı, “Fındık Bakanlığımız için, Düzce için, Karadeniz için önemli bir ürün; Dünya’da hem üretimde hem de ihracatta lider ülkeyiz.  Dünya üretiminin %67’sini Ülkemiz karşılıyor. Bu ürünü geliştirmek için Bakanlık olarak elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bu eğitimleri Ordu ilinde başlattık. İkincisini de Düzce ilinde gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu eğitimlerin faydalı olacağını umuyoruz.” dedi. Konuşmaların ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bilgen tarafından Fındığın Döllenme Biyolojisi ve Meyve Dökümleri, Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık tarafından Fındık Çeşit Özellikleri ve Rekolte Tahmini Hesaplama Yöntemi konularında bilgiler verilmiştir. Eğitimin ikinci günü ise katılımcılara arazide uygulamalı olarak çotanak sayımı anlatılmış olup eğitim son bulmuştur.


Sunular için tıklayınız...