Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
himayesinde Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde
İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta rekolte
tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla sektörle ilgili
tüm paydaşlarımızın katılımları ile birlikte “Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi”
İlimiz Akçakoca İlçesi AK RESORT HOTEL’de düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen
eğitime İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Bitkisel Üretim ve
Bitki Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim Koordinatörü Orhan Katı,
Fındık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Çiğdem Bulam Köse, sektörle ilgili
tüm paydaşlar ve çevre illerden gelen temsilciler katılmıştır.
Eğitimin açılış konuşmasında bu eğitimi ilimizde
düzenleyen bakanlığımıza ve değerli temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasına
başlayan İl Müdürü Harun Kabaoğlu; “Fındık ülkemizin en önemli tarımsal ihracat
ürünü olmasının yanında ilimizin de en önemli ürünüdür. İlimizde yaklaşık 25
bin kayıtlı çiftçi ile 63 bin ha. alanda fındık tarımı yapılmaktadır. 2017
verilerine göre toplam 74 bin ton rekolte ile Ülkemiz Fındık Üretiminin %11’ini
ilimiz karşılamaktadır.” dedi.
Düzenlenen Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitiminin
öneminden bahseden İl Müdürü Harun Kabaoğlu; “Daha önceden yapılan rekolte
çalışmalarında farklı kurumlar kendi rekolte tahminlerini yapıyorlardı. Bunun
sonucunda da bilgi kirliliği oluşuyor ve bu durum da sektöre zarar veriyordu.
Ancak Bakanlığımız bu sorunun önüne geçmek amacıyla rekolte tahmininin
oluşturulacak komisyon aracılığı ile tek elden yapılmasına karar verdi. Burada
uzman arkadaşlar rekolte tespiti ile ilgili bilimsel metot ortaya koyacaklar.
Bu metot ile geçen senelerde olduğu gibi bu sene de fındık rekoltemizi tespit
edeceğiz. Ben düzenlenen bu eğitimin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı
olmasını dilerim” diyerek sözlerini noktaladı.
Daha sonra söz alan Bitkisel Üretim ve Bitki
Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim Koordinatörü Orhan Katı, “Fındık
Bakanlığımız için, Düzce için, Karadeniz için önemli bir ürün; Dünya’da hem
üretimde hem de ihracatta lider ülkeyiz. Dünya üretiminin %67’sini Ülkemiz karşılıyor.
Bu ürünü geliştirmek için Bakanlık olarak elimizden gelen bütün gayreti
gösteriyoruz. Bu eğitimleri Ordu ilinde başlattık. İkincisini de Düzce ilinde
gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu eğitimlerin faydalı olacağını umuyoruz.” dedi. Konuşmaların
ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bilgen tarafından Fındığın Döllenme
Biyolojisi ve Meyve Dökümleri, Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık tarafından
Fındık Çeşit Özellikleri ve Rekolte Tahmini Hesaplama Yöntemi konularında
bilgiler verilmiştir. Eğitimin ikinci günü ise katılımcılara arazide uygulamalı
olarak çotanak sayımı anlatılmış olup eğitim son bulmuştur.
Sunular için tıklayınız...