T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Düzce Fındık Çalıştayı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 9.05.2018

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Düzce Fındık Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Programa; Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. İdris Şahin, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu,  Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz,  Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arzu Sezer,  Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, fındık üreticileri ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay’ın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversite Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındığın 110 ülkeye ihraç edildiğini ve 3 milyar dolar döviz kazandırdığını ifade etti. Son yıllarda ekim alanlarının ve ağaç sayısının artmış olmasına rağmen fındıkta verimin düştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındıkta verim ve kalitenin artırılması gerektiğine işaret ederek Çalıştay ile sorun ve çözüm önerilerine yönelik farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

Programda konuşan Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, “Fındık ülkemiz için en önemli ihraç ürünlerinden biri olduğundan ilimiz için de en önemli ürünlerin başında gelmektedir. İlimizde 25 bin çiftçimiz yaklaşık olarak 63 bin hektar alanda fındık tarımı gerçekleştiriliyor. Düzce’deki tarım alanının yüzde 85’ini fındık oluşturmaktadır. TÜİK’in rakamlarına göre Düzce’de 2017 yılında fındık üretimimiz yaklaşık 74 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Bu da ülke üretiminin yüzde 11’ini karşılamaktadır. İller sıralamasına baktığımızda fındık üretiminde Düzce 5.sırada yer almaktadır. Fındık bu kadar önemli olduğundan bakanlığımızda fındık üreticilerini desteklemek adına alan bazlı gelir desteği ile ilgili bir politika başlatmış ve 2009 yılından bu yana alan bazlı gelir desteği olarak çiftçilerimize gelir desteği yapmaktayız. 2018 yılında 2017 üretimi için çiftçilerimize verdiğimiz destek dekar başına 170 TL’dir. Bu sene 2018 yılında Düzce çiftçisine verdiğimiz destek miktarı 68 milyon TL’dir. Bu destekler başladığından bu yana Düzce’de sadece fındık üreticisine verdiğimiz destek 585 milyon TL karşılıksız destek verilmiştir. 2018 yılı müracaatları devam ediyor.” dedi.

Çalıştay’da bir konuşma gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek sözlerine başladı. 1965 yılından itibaren Düzce’de fındık dikim alanlarının hızla arttığını ve bunun da birtakım olumsuz sonuçları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Genç, fındığın fiyatından daha çok verimine ve iyi yetiştirilmesine odaklanılması gerektiğine işaret etti. Üniversiteler ve Ziraat Fakülteleri olarak fındıktan daha iyi verim almak için üreticilere destek verilmesinin altını çizen Prof. Dr. İlhan Genç, Ziraat Mühendisi adaylarına da tarım alanlarında, uygulama sahalarında olmalarını ve bu idealle çalışmalarını tavsiye etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Fındığın Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, fındığın ekonomik ömrü, farklı dikim teknikleri, yetiştirilmesi, hasadı ve yanlış uygulamalarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Ordu Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Sezer’in , “Önemli Fındık Hastalıkları ve Mücadelesi” başlıklı sunumuyla devam eden programda, Üniversitemiz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Amerikan Beyaz Kelebeği ve Mücadelesi” konulu konuşmasıyla katılımcıları bilgilendirdi. Çalıştayın son konuşmacısı olan Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu ise “Türk Fındığının Dünyadaki Yeri” konulu sunumunda önemli bilgiler aktardı.

Çalıştayın ikinci bölümünde, moderatörlüğünü Prof. Dr. Sevcan Öztemiz’in yaptığı çalışma grupları; “Fındık Yetiştiriciliği, Fındık Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele, Fındık Hasat, Pazarlama, Depolama, İhracat ve Ürün Değerlendirme” başlıklarında değerlendirmelerde bulundu.

Düzce Fındık Çalıştayı, tartışma, sonuç bildirgesinin hazırlanması ve okunmasının ardından sona erdi.