T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Islah Edilen Cumayeri İlçesi Avlayan Köyü Merası Açıldı

Yayın Tarihi : 16.05.2018

Mera Islah ve Amenajmanı Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Cumayeri İlçemize bağlı Avlayan Köyümüzün Merası düzenlenen törenle açıldı.

Mera açılış törenine, Düzce Vali Yardımcısı Hasan Bağcı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığından Fevzi Kaçar ve Gültekin Öçalan, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ, Çilimli Kaymakamı Mahmut Şener, Avlayan Köyü Muhtarı Mustafa Koz, kamu kurum ve kuruluş müdürleri,  akademisyenler, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Düzce Merkez Işık İlkokulu öğrencileri ile köy halkı katıldı.

Vali Yardımcımız Sayın Hasan Bağcı programda yaptığı konuşmasında; "Ben de köy çocuğuyum; hayvancılığın, çiftçiliğin nasıl yapıldığını çok iyi bilen birisiyim. Tarım ve hayvancılıkta önemli destekler verilmekte bunu daha da arttırmalıyız. Hayvanlarımızın daha organik yetişebilmeleri için meraların ıslah edilmek suretiyle mera alanlarının arttırılmasında büyük zaruret vardır. Hem fert olarak hem toplum olarak ekonomik ve sosyal yönden gelişebilmek için tarım sektörünün gelişmesi gerekir. Bu meramızın öncelikle sizlere, Düzcemize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor; hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerinde bulundu.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığından Fevzi Kaçar, yaptığı konuşmada, tüm sektörlerde olduğu gibi tarımın alt sektörü olan hayvancılık sektöründe de rekabet etmek daha az maliyetle daha kaliteli üretim yapabilmekten geçmektedir. Hayvancılıkta maliyetlerin  % 70 – 75'ini yem maliyetleri oluşturmaktadır. Kaliteli kaba yemin en ucuz, en kolay temin edildiği en önemli ve doğal kaynaklarımız çayır ve meralardır. Mera ıslahında emeği geçenlere ve açılışa katılanlara teşekkür ederek, bu meranın ülkemiz hayvancılığına hayırlı olmasını diledi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu ise, ''Toprağın ve tarımın öneminden bahsederek başladığı konuşmasından sonra Mera Kanunu kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili olarak, kanunun yayınlanma tarihi olan 1998 yılına kadar ülkemizde ciddi mera işgalleri olmuş, ülkemizin mera varlığı 44 milyon hektardan 14 - 15 milyon hektara kadar düşmüştür. Kanunun yürürlüğe girmesiyle ülke genelindeki mera faaliyetleri artmış, tüm meraların tespit, tahdit, tahsis ve ıslah çalışmalarına hız verilmiştir." dedi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Müdürlük olarak mera ıslahına büyük önem verdiklerini, her yıl mera ıslah projeleri hazırlayarak Bakanlığın onayına sunulduğunu, şimdiye kadar 20 köyde 10.022 da mera alanı ile ilgili ıslah ve amenajman projesinin uygulanmaya konduğunu, 23'ünün tamamlandığını ve geriye 6'sının kaldığını belirterek Avlayan Köyü Merası ile ilgili olarak ıslah kapsamında ihata, sundurma ve sıvat yapıldığını, yabancı ot temizliği yapılarak gübrelendiğini ve ot kalitesi yükseltilerek açılışa hazır hale getirildiğini söyledi.

Avlayan Köyü Muhtarı Mustafa Koz ise 2011-2012 yıllarında köylerinde 600 büyükbaş hayvan olduğunu, şu an ise 290 hayvan kaldığını belirterek devletin Genç Çiftçi Projesi ile vereceği destekle ve bu meranın açılışıyla hayvan sayısının artacağını söyledi. Meranın bu hale getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek köy hayvancılığına büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Daha sonra tören etkinlikleri kapsamında Düzce Vali Yardımcısı Sayın Hasan Bağcı ve protokol üyelerince Düzce Merkez Işık İlkokulu folklor ekibinin gösterisinin gerçekleşmesinin ardından Avlayan Köyü ''En Güzel Buzağı" yarışmasında 1. olan Oktay Koz, 2. olan Mehmet Koz ve 3. olan Bayram Erçetin'e ödülleri ve Düzce Merkez Işık İlkokulu Öğrencilerine folklor gösterilerinden dolayı teşekkür olarak hediyeler verildi.

Ardından tüm protokol üyelerinin katılımıyla meranın açılış kurdelesi kesildi ve tören yapılan ikramla son buldu.