T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Haziran Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 20.07.2018

 

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, 2018 yılı Haziran ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı ile mücadele edildi

Amerikan Beyaz Kelebeği 1.döl zararlısına karşı mücadele kapsamında, İl Özel İdaresi desteği ile  40 bin TL'lik 380 lt ilaç alımı yapılarak risk altında bulunan Muhtarlıklara ilaç dağıtımı yapılarak mücadele edilmesi sağlandı.

Örtü altı Entegre Mücadele çalışmalarına ve çiftçi toplantılarına devam edildi

Örtü altı Entegre Mücadele kapsamında, üreticilerimizin sera alanları ziyaret edilerek hastalık ve zararlılar konusunda bilgilendirme, üretim aşamaları konusunda ise tavsiyelerde bulunuldu. İlimizdeki çiftçilere yönelik olarak eğitim toplantılarına devam edildi. Ayrıca çiftçilerimizin üretim alanları ziyaret edildi.

Bitki sağlık sertifikaları düzenlendi

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 85 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) denetimleri yapıldı

İyi Tarım Uygulamaları ile Akçakoca, Cumayeri, Kaynaşlı ve Yığılca İlçelerimizde etlik tavuk üretimi yapan işletmeler denetlendi.

Organik Tarım Destekleme icmalleri Bakanlığa gönderildi

İlimizde Organik Tarım desteklemeleri kapsamında 149 çiftçiye 5.307 da alanda 522.546 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Mera ihalesi yapıldı

Aybaşı, Eskimengencik ve İstilli köylerinde Mera ıslah projeleri kapsamında yapılacak olan diri örtü temizliği ve ihata çalışmaları için ihale yapıldı.

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapıldı.

Mera alanlarında vejetasyon etüdü yapıldı

Islah ve amenajman projesi yapılacak Gölormanı merasında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Müdürlüğü danışmanlığında vejetasyon etüdü yapıldı.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2018 yılı Haziran ayı içerisinde, 112 köy 8 mahallede 10.776 baş büyükbaş hayvana proje kapsamında LSD aşısı, 2 köyde 25 büyükbaş hayvana Şap aşısı, 8 köyde 306 baş küçükbaş hayvana PPR (Veba) aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 62 köy 2 mahallede 302 buzağıya brusella, 18 köy ve 5 mahallede 58  köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 71 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 946 baş büyükbaş ve 512 baş küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 6.216 adet kovan, 211 baş büyükbaş,  2.861.951 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Haziran ayı içinde yurt dışına 364 ton Tavukayağı ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 182 ton karkas et ve 3.083 kg sakatat sevki yapılmıştır.                   

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 966 baş büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 295 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Haziran ayı içinde; 93 noktada kontrol ve denetim gerçekleştirilmiştir.

Göletlerimiz balıklandırıldı

İlimizde bulunan göl ve göletlere 29.500 adet yavru sazan balığı bırakıldı.

3 adet yetiştiricilik işletme denetimi gerçekleştirildi. 59 adet amatör kişi belgesi düzenlendi.

Yasak zamanda balık avcılığından 1 adet idari para cezası kesilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi numunesi alındı.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

506 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Haziran ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 485, yem satışı yapan işyerlerinde 21 olmak üzere toplam 506 adet denetim yapılmıştır.

Haziran ayı içerisinde 1 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 9.188 TL idari para cezası uygulanmıştır

Alo Gıda 174 hattına gelen 13 şikâyet incelenmiş olup, şikayetlerin 12 tanesi olumlu sonuçlanmıştır.

55 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır

Gıda İhracatı için 25, izleme vb. programlar için 24, yem izleme programları için ise 6 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 27 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

409 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Haziran ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 409 ton iç fındık için 25; ihraç edilen 540 ton diğer gıda maddeleri için 22; olmak üzere toplam 47 adet sertifika düzenlenmiştir. 

Gıda işletmelerine 39 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 39'una işletme kayıt belgesi verilmiştir.

İlgili esnafın başvuruları üzerine 18 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir.

           

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri;

KKYDP 11. Etap kapsamında Büyükbaş Ahır Yapımı ile Teknoloji Yenileme- Kapasite Artırımı kapsamında projesini tamamlayan 2 işletmenin hibe desteği ödemesi yapılmıştır.

Çelik Silo, Kırsal Turizm Yatırımları, Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı ve Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamın da projeler uygulayan toplam 5 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2016 ve 2017 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin kontrolleri devam etmektedir.

Kooperatif İşleri

7 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin 2018 yılı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirdi.

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2018 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 29 adet parselin satışı, 3 adet intikal ve 1 adet vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 25 adet numune alınmıştır.

TÜBİTAK 4004 – Proje Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

 

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programının 118B372 Proje Numarası  ile  "Yetenekli  Çocuk  Tarım  Kampı"  adlı  projesi  kapsamında  yapılacak  etkinlikler hakkında proje ekibine yönelik İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda 07 Haziran 2018 tarihinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.   

"Yetenekli Çocuk Tarım Kampı" Projesi Etkinlikleri Gerçekleşti

Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yürütücülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi işbirliğinde, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında 25-29 Haziran 2018 tarihleri arasında "Yetenekli Çocuk Tarım Kampı" projesinin kamp dönemine ait çeşitli etkinlikleri gerçekleşti.

 

Kampın son gününde Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Selvi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Necdet Çiçek, KTV Şube Müdürü Burcu Şener, proje ekibi ve velilerin katılımıyla kampı başarıyla tamamlayan 25 öğrenciye katılım belgeleri verilerek program tamamlandı.

Brokoli Projesi için Fide Üretimine Başlandı

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında İl Müdürlüğümüz ve Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliğinde ilimizde yürütülmekte olan "Yeni Brokoli Çeşidi Yenilikçi Kadınlar ile Yaygınlaşıyor Projesi "  için temmuz ayı içerisinde önder kadın çiftçilerimiz ile 8 adet sonuç demonstrasyon bahçesi tesis edilecektir. Bahçelere dikilecek brokoli fidelerinin temini için Enstitü Müdürlüğü ile irtibata geçilerek 25.000 adet "Turaç 77 brokoli çeşidine" ait fidelerin üretilmesi çalışmalarına başlandı.

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

Fındıkta rekolte tahmini çalışması gerçekleştirildi

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün koordinesinde Düzce Üniversitesi, Toprak Mahsulleri Ofisi, İhracatçılar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Ulusal Fındık Konseyi, Ticaret Borsası, Fiskobirlik ve Ziraat Odası temsilcilerinin katılımı ile İlimizde 2018 yılı fındık ürününe ait rekolte tahmin çalışması gerçekleştirilmiştir.

4 öğrenci staj yapmaya başladı

2018 yılı yaz stajları kapsamında haziran ayında 4 öğrenci stajına başlamıştır.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında haziran ayı içerisinde; Merkez İlçede 12, Akçakoca'da 9, Cumayeri'nde 71, Gölyaka'da 46, Gümüşova'da 74 ve Yığılca İlçemizde 107 adet olmak üzere, toplam 319 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.